Życie Grójca wydanie Nr 03/2018 - page 14

14
NASZE SPRAWY
sytuacji na „deskach”, okraszo-
nych sporą dawką emocjonalnych
reakcji, szczególnie wśród młod-
szych uczestników. Ostatecznie
w zawodach zwyciężył z 6,5 pkt
Tymon Kaźmierowski (KS Lau-
ra Chylice) przed Łukaszem Woj-
dalskim (6 pkt) i Szczepanem Pa-
riaszewskim (5,5 pkt)
obaj CKR
SSz Grójec. W klasyfikacji dziew-
cząt najlepsze były: 1. Barbara
Szczygielska, 2. Julia Sieczkow-
ska, 3. Julia Godusławska. W po-
szczególnych kategoriach wieko-
wych triumfowali: 2004-2005 - 1.
Bogusław Pariaszewski, 2. Paweł
Krasowski, 3. Jakub Czępiński;
2006-2007
1. Mateusz Piotrow-
ski, 2. Jakub Drążkiewicz, 3. Mi-
chał Smętek; 2008-2009
1. Mar-
cin Sokołowski, 2. Jan Bogumił,
3. Bartosz Drążkiewicz; 2010 i
młodsi
1. Michał Kaszewiak, 2.
Wojciech Walczak.
Rekord frekwencji w Jasieńcu
Tydzień później kilkunastoosobo-
sieńcu, w Dębnowoli zakończy-
ły się rozgrywki Wareckiej Mię-
dzyszkolnej Ligi Szachowej z
udziałem kilku naszych reprezen-
tantów. W styczniowym wydaniu
Życia Grójca pisaliśmy o nadzwy-
czajnych wyczynach w tym cy-
klu Filipa Pułapy. Od tamtego cza-
su odbyły się trzy kolejne turnie-
je, w których Filip ponownie zwy-
ciężał, tracąc przy tym zaledwie
pół punktu z piętnastu. Ostatecz-
nie nasz zawodnik wygrał aż 6 z
7 zawodów ligi, gromadząc przy
tym niewyobrażalną liczbę 33,5
na 35 możliwych punktów, co sta-
nowi skuteczność na poziomie
96%! Filip zdeklasował tym sa-
mym wszystkich, w tym nawet o
3 lata starszych rywali i ustanowił
fantastyczny rekord.
Adam Lasota
wa grupa reprezentantów grójec-
kiego klubu wzięła udział w „XV
Gminnych Mistrzostwach w Sza-
chach Błyskawicznych” w Jasień-
cu. Każdorazowo w zawodach
tych pada kolejny rekord frekwen-
cji. Tym razem jednak rzeczywi-
stość przerosła wszelkie wyobra-
żenia organizatorów ponieważ na
starcie turnieju stanęło aż siedem-
dziesięciu szachistów, tym samym
niemalże podwajając ubiegłorocz-
ną stawkę startujących. Obszer-
ny reportaż z tej imprezy, demon-
strujący jej skalę, ukazał się w ka-
nale „Mazowieckiej TV”. Bardzo
nas cieszy tak znaczny wzrost za-
interesowania szachami w naszym
regionie. Dzięki niemu jesteśmy
w stanie „wyławiać” coraz więcej
utalentowanych młodych ludzi i
skupiać ich wokół naszego klubu,
gdzie mogą szybko rozwijać swo-
je zainteresowania.
Komplet nagród we wszystkich
juniorskich kategoriach powędro-
wał, wzorem poprzedniego roku,
w ręce naszych reprezentantów
bądź, w kilku przypadkach, do za-
wodników trochę luźniej związa-
nych z grójeckim klubem, dopie-
ro aplikujących do roli członka.
Oto zwycięzcy: uczniowie klas 7
i gimnazjalnych: 1. Michał Kra-
sowski, 2. Jan Zborowski, 2. Kac-
per Tulo; kat. 4-6: 1. Filip Pułapa,
2. Bogusław Pariaszewski, 3. Mi-
chał Smętek; kat. 0-3: 1. Jan Bo-
gumił, 2. Michał Kaszewiak, 3.
Konrad Szwedo.
Bezkonkurencyjny Pułapa
Zaledwie 4 dni po zawodach w Ja-
24 lutego w Grójeckim Ośrodku
Kultury rozegrane zostały drugie
zawody wchodzące w skład „VIII
Mistrzostw Grójca w Szachach
Szybkich do lat 18”. Mimo szczy-
tu sezonowych infekcji, jakiego
w tym czasie byliśmy świadka-
mi, na starcie turnieju stanęło 31
uczestników, w większości z tere-
nu naszego powiatu, ale nie zabra-
kło też gości z zaprzyjaźnionych
klubów. Co ważne, nowy, atrak-
cyjny system nagród „wabi” co-
raz więcej młodszych szachistów.
Tym razem w kategoriach wieko-
wych 2008-2009 i 2010 i młodsi
wystartowało w sumie 9 zawodni-
ków. Tradycyjna formuła siedmio-
rundowego turnieju szwajcarskie-
go, rozgrywanego w jednej grupie,
pozwoliła sprawdzić się początku-
jącym szachistom ze znacznie bar-
dziej doświadczonymi kolegami.
Kaźmierowski i Szczygielska
Jak zawsze, byliśmy świadkami
wielu ciekawych i pouczających
Nasi młodzi szachiści nie należą do gatunków zapadających w zimowy sen. Wprost przeciwnie, cechuje ich duża
aktywność. Poniżej prezentujemy ich ostatnie dokonania.
SZACHOWE ŻYCIE GRÓJCA
– zima spędzona przy„deskach”
M.Sokołowski - W.Walczak
Grójec 2018
Znajdź wygrywającą kontynu-
ację białych
Rozwiązanie poprzedniej za-
gadki: 1.c4
Na zdjęciu medaliści Mistrzostw Grójca.
Zdrowie dla wszystkich
Zdrowietostanpełnego
fizycznego,umysłowegoi
społecznegodobrostanu,anie
tylkocałkowitybrakchorobyczy
niepełnosprawności.
M
ożemy wyróżnić zdro-
wie fizyczne jako pra-
widłowe funkcjono-
wanie organizmu, je-
go układów i narządów; zdrowie psy-
chiczne – oparte na radzeniu sobie z
emocjami, stresem, depresją czy za-
burzeniami psychicznymi; zdrowie
społeczne – niezwykle istotne dla
prawidłowego funkcjonowania jed-
nostki w społeczeństwie, czy zdro-
wie duchowe jako sposób osiągania
wewnętrznego spokoju i równowagi.
Sport dobry dla każdego
Kluczem do osiągnięcia stanu pełne-
go fizycznego, umysłowego i spo-
łecznego dobrostanu jest świado-
mość własnego organizmu, potrzeba
prozdrowotnych zachowań, które sta-
ną się dla nas rutyną i przyjemnością,
a nie uciążliwymobowiązkiem.
Na pierwszym miejscu należy po-
stawić regularną, sprawiająca przy-
jemność aktywność fizyczną. Każ-
dy znajdzie dziedzinę sportu dla sie-
bie. Taniec, spacer, siłownia, rower,
aerobik …, możliwości jest napraw-
dę wiele, trzeba tylko chcieć! Regu-
larny wysiłek fizyczny dostosowany
do swoich możliwości ma zbawien-
ny wpływ na układ krwionośny (re-
guluje ciśnienie krwi, wzmacnia ser-
ce, równoważy gospodarkę lipido-
wą), kostny, mięśniowy, hormonalny
czy immunologiczny. Od niego zale-
ży również prawidłowe funkcjonowa-
nie układu nerwowego. Ruch sprzyja
tworzeniu się dodatkowych połączeń
nerwowych oraz wzrostowi tempa
przewodzenia bodźców nerwowych.
Poprawia nasz refleks, pamięć, zdol-
ność koncentracji czy koordynację
ruchową. Podczas wysiłku wydzie-
lają się endorfiny, które wprowadza-
ją w dobry nastrój, poprawiają samo-
poczucie, zmniejszają odczucie bólu
i poziom lęku, obniżają lub wręcz eli-
minują stany depresyjne.
Zdrowa dieta
Równie istotna jest zdrowa dieta zbi-
lansowana zarówno energetycznie
(ok. 2000 kalorii w zupełności wy-
starczy na zaspokojenie potrzebwięk-
szości z nas) jak i jakościowo, bazują-
ca na różnorodności produktów żyw-
nościowych. Jej zasady są proste. Je-
my 5 razy dziennie w regularnych od-
stępach czasowych. Nie objadamy się
nanoc spożywającostatni posiłekna2
godziny przed snem. Do każdego po-
siłku przemycamy warzywa i owo-
ce. Niewolno podjadaćwmiędzycza-
sie i koniecznie należy zrezygnować z
napojów słodzonych na rzecz wody!
Słodyczy najlepiej w ogóle nie jeść, a
jeżeli jest to bardzo trudne jedzmy je
tyko po posiłku, nigdy zamiast! Spo-
żywajmy produkty jak najmniej prze-
tworzone, z ograniczoną ilością soli,
konserwantów i barwników.
Badania profilaktyczne
W trosce o zdrowie nie wolno zapo-
mnieć o badaniach profilaktycznych.
Nie uchronią nas przed zachorowa-
niem, ale wcześnie wykryte zmia-
ny chorobowe dadzą się łatwo wyle-
czyć i pozwolą uniknąć poważnych
konsekwencji zdrowotnych. Co 2-3
lata (o ile nie ma niepokojących syn-
dromów zdrowotnych, przy których
udajemy się do lekarza natychmiast)
powinniśmy skonsultować stan na-
szego zdrowia z internistą i wykonać
podstawowe badania jak np.: mor-
fologia, poziom cukru, cholesterolu,
wskaźników wątrobowych i nerko-
wych czy RTG klatki piersiowej. Re-
gularnie należy monitorować ciśnie-
nie krwi. Kobiety raz w roku powin-
ny udać się do ginekologa, razwmie-
siącuwykonywać samobadaniepiersi
i nie zapominać o przesiewowych ba-
daniach mammograficznych i cyto-
logicznych. U mężczyzn po 50 roku
życia wskazane jest wykonanie PSA
–wkierunku raka prostaty.
Zęby to podstawa
Co pół roku warto odwiedzić sto-
matologa. Niewiele osób zdaje so-
bie sprawę z tego, że wiele choróbma
swój początek w jamie ustnej. Uda-
jąc się z nimi do lekarza internisty, le-
czy tylko ich skutki, a nie przyczy-
ny. Nieleczona próchnica i zapalenia
przyzębia oraz dziąseł mogą powodo-
wać bóle głowy, zatok, zapalenie gar-
dła, ropnie oczodołu lub gałki ocznej,
anginę. Przedostające się z chorych
zębów do krwiobiegu bakterie roz-
przestrzeniają się po całym organi-
zmie. Toksyny, które produkują, mo-
gą uszkodzić trzustkę i wkonsekwen-
cji prowadzić do cukrzycy typu 2.
Mogą również przedostać się do sta-
wów powodując silny ból i stany za-
palane trwale je uszkadzając. Ponad-
to chore zęby to zagrożenie dla prawi-
dłowego funkcjonowania serca. Kie-
dy szkodliwe substancje z chorego
przyzębia przedostają się do krwi, ule-
ga ona zgęstnieniu. W rezultacie ser-
ce ma dużo trudniejszą pracę do wy-
konania. Drobnoustroje powodują
także osadzanie się blaszek miażdży-
cowych, a stąd już tylko krok do za-
wału. Próchnica przyczynia się też do
rozwoju i rozrostu nowotworów, pod-
wyższa ryzyko zachorowania na sep-
sę, która jest już stanembezpośrednie-
go zagrożenia życia. Bakterie z zepsu-
tych zębówstymulują układ immuno-
logiczny, mogąc prowadzić do cho-
rób autoimmunoagresywnych (gdy
układ immunologiczny niszczy wła-
sne ciało). Próchnica ma negatyw-
ny wpływ na pracę układu pokarmo-
wego – brak zębów lub ich ból spra-
wia, że nie przeżuwamy dobrze po-
karmu, przez co połykamy jegowięk-
sze kęsy.Wefekcie żołądek jest zmu-
szony wytwarzać duże ilości kwasów
trawiennych, w tym kwasu solnego,
który w nadmiarze sprzyja powsta-
waniu wrzodów, refluksu i owrzodze-
nia przełyku. Ilość zębów ewident-
nie wpływa również na sprawność
intelektualną. Osoba, która prawidło-
wo przeżuwa przyswaja więcej wita-
min i mikroelementów. Badania prze-
prowadzone wWielkiej Brytanii wy-
kazały trzykrotnie większą demencję
starczą u osób, które nie posiadały zę-
bów, niż u tych, które jemiały.
Trudny dostęp do lekarza
W profilaktyce zdrowotnej niezwy-
kle istotną rolę odgrywają szczepie-
nia ochronne, które są jednym z naj-
większych osiągnięć w historii medy-
cyny. Dzięki nim powstaje odporność
zbiorowa, czyli tarcza, która broni ca-
łą społeczność przed rozprzestrzenia-
niem się chorób zakaźnych.
„Zdrowie dla wszystkich” to nie tylko
hasło tegorocznego ŚwiatowegoDnia
Zdrowia obchodzonego jak co roku
7 kwietnia, ale wizja przyświecająca
od ponad siedemdziesięciu lat dzia-
łalności Światowej Organizacji Zdro-
wia (WHO). „Nikt nie powinien wy-
bierać między śmiercią a trudnościa-
mi finansowymi. Nikt nie powinien
wybierać pomiędzy kupowaniem le-
karstw a kupowaniem jedzenia”. Co
najmniej połowa ludzi na świecie nie
jest obecniewstanieuzyskaćniezbęd-
nych usług zdrowotnych. W walce o
dostęp każdego człowieka do bezpłat-
nej opieki lekarskiej mamy jeszcze
dużo do zrobienia.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Grójcu
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16
Powered by FlippingBook